Skip to main content

Wat is weven?

Weven is het verbinden van horizontale en verticale groepen textiel uit draden. Het is een zeer oude techniek waarop heel veel varianten bestaan. De draden waarmee textiel wordt geweven kunnen van verschillend materiaal zijn.

Voor het weven spant men een aantal draden parallel op. De constructie waarop dit gebeurt heet scheren. De opgespannen draden heten schering. Soms moeten deze scheringdraden (of kettingdraden) gelijmd (gesterkt) worden om meer weerstand te hebben tegen breuk tijdens het weven. Vervolgens worden één voor één andere draden haaks hierop, tussen de schering door, in het weefgetouw ingelegd. Deze draden heten inslag. Deze draden worden strak tegen elkaar aangedrukt.
sfeerbeeld icoon wevende vrouw

Weefgetouw

Bij een weefgetouw kunnen de draden van de schering(of ketting) per groep worden opgetild door schachten. Door in een bepaald patroon de draden op te tillen, ontstaan ingeweven patronen, die heel ingewikkeld kunnen zijn. Meestal worden de inslagdraden met behulp van een schietspoel in het weefsel geweven. Deze schietspoel is een schuitvormig blokje waarin een spoel met draad, die tijdens het heen en weer bewegen wordt afgewikkeld.
bron: Wikipedia

Weeftechnieken

De verschillende weeftechnieken

De meest eenvoudige techniek is de zogeheten "linnenbinding". Daarbij gaat de inslag afwisselend over een kettingdraad en onder een kettingdraad en de tweede inslag verloopt daarbij contra aan de eerste. Maar er zijn veel meer technieken die voor veel variatie in de weefsels kunnen zorgen. Als voorbeeld worden enkele technieken op deze site kort beschreven, klik op de verschillende knop hieronder voor een toelichting per weeftechniek.

Lijkt het je leuk meer te leren over weeftechnieken?

Onze weefkring heeft de doelstelling om het ambacht weven door te geven aan nieuwe generaties. Ieder jaar zijn er ongeveer 8 tot 10 contactmomenten gepland waar we elkaar leren over de weeftechnieken.
Regelmatig wordt er een externe weefdocent benaderd, die dan een bepaalde techniek bij ons komt uitleggen.
We komen vier keer op maandagochtend van 10.00 - 12.00 uur bij elkaar en op de andere dagen zien we elkaar op donderdagavond van 19.45 tot 21.45 uur. Daarnaast hebben we éénmaal per jaar een Doe-dag op de zaterdag. 

Wil je eens zo'n weefdag of -avond meemaken?

Klik dan op onderstaande knop en maak een afspraak om een keer vrijblijvend één van onze weefavonden te bezoeken. 

Weven met computerondersteuning

Er bestaan een aantal computerprogramma's die de weefster/wever kunnen ondersteunen. Klik op de knop om meer te lezen over dit onderwerp.

Wil je op de hoogte blijven?

Laat hieronder je naam en e-mail adres achter en ontvang regelmatig informatie van ons via onze nieuwsbrief.

Een paar uitgelichte projecten van onze leden

Volg ons!

Close

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!