Skip to main content

Herdersweefsel

Weefkring Hoorn weeft kerstmannetjes in herdersweefsel
Herdersweefsel in spitskepervariatie en rozengang is een dik en stevig weefsel.

Herdersweefsel in spitskepervariatie en rozengang is een heel leuke techniek waarin je ook zelf makkelijk patronen kunt ontwerpen voor allerlei doeleinden. Dit weefsel is nog steeds heel gewild in Scandinavië en wordt sinds jaar en dag gebruikt om warmte te leveren in die koude noordelijke landen. Ze werden gebruikt als vloerkleden of voor deuropeningen gehangen om de kou buiten te houden. Door de vrolijke ontwerpen gaven deze prachtige weefsels gezelligheid en warmte aan de lange, donkere winterdagen.

Waar kun je herdersweefsel voor gebruiken?

Naast de meest bekende functie als vloerkleed kun je dit weefsel ook gebruiken voor tassen, lopers, kussens, theemutsen, wanddecoraties, paardendekens, bedspreien en tafelkleden.

Herdersweefsel wordt als een ribsbinding geweven en kan het beste op een grove en sterke schering worden geweven, zoals bijvoorbeeld vissersgaren. Twee, drie of vier draden per centimeter. Het inslaggaren mag dunne wol zijn, iets dikker als de ketting. Hiervoor wordt ook vaak DMC-borduurgaren gebruikt, die je naar behoefte kunt splitsen. De bedoeling is dat de ketting helemaal bedekt wordt.
Er wordt steeds maar één trapper tegelijk gebruikt, in altijd dezelfde volgorde. 1-2-3-4. Pas na 4 inslagen zijn alle scheringdraden op 1 lijn gedekt. Het patroon ontstaat door de wisseling van de kleuren in de inslag.

Herdersweefselpatronen

Door het gebruik van vrolijke kleuren kunnen er verrassende patronen tevoorschijn komen. Wanneer je op internet ‘herdersweefsel’ of ‘Krokbragd’ zoekt, vind je talloze voorbeelden en patronen. Zelf hebben wij een leuk weefpatroon gevonden bij Weefnetwerk met de naam Weven à la Duplo, geschreven door Jessica Becker. En een mooi Engelstalig boek, die heel veel informatie geeft over de geschiedenis van dit weefsel: How to Design & Weave (Weaving Krokbragd) van Debby Greenlaw

Tijdens onze weefavond in november heeft Loes een workshop gegeven over dit onderwerp en een paar patronen uitgedeeld. Deze patroontjes zijn uitermate geschikt om leuke kerstcadeautjes van te maken, zoals bijvoorbeeld placemats, koffiemugs of in het klein verwerken op een mooie kerstkaart. Annet heeft verschillende patroontjes, waaronder de kerstmannen en kerstbomen, uitgewerkt met een mooi resultaat. 

 Kerstboom herdersweefsel K

Wil je alvast beginnen met dit leuke weefsel? Download één van onze gratis kerstherdersweefselpatronen.Volg ons!

Close

Klik hieronder en blijf geïnformeerd!